De doorstart van V&D is mislukt. Retailondernemer Roland Kahn bereikte geen overeenstemming met de verhuurders, huisbank ING, de curatoren en het ministerie van Economische Zaken. Waar ging het mis?
Begin februari dook zijn naam ineens op in de media: CoolCat-eigenaar Roland Kahn (63) onderhandelde exclusief met de curatoren van het failliete V&D.
Twee weken lang voerden de partijen gesprekken over een doorstart, maar dinsdag viel het doek definitief voor de warenhuisketen. Na 129 jaar verdwijnt V&D uit het straatbeeld.
De redding van het roemruchte winkelconcern was een ingewikkelde puzzel, waarin veel zaken van elkaar afhingen. Kahn wil dan ook niet met de vinger wijzen, zegt hij tegenover de NOS en RTL Z. Maar hoe zat het dan precies? Een overzicht.
• Kahn wilde door met 45 van de 62 failliete V&D-warenhuizen, maar daarvoor moest hij overeenstemming bereiken met de pandeigenaren over de huurcontracten. V&D is sinds 2005 namelijk zelf geen eigenaar meer van de winkelpanden, toen het vastgoed werd afgestoten aan een consortium onder leiding van IEF.
• De pandeigenaren bepalen zelf aan wie zij hun winkels verhuren. De gebouwen zijn in handen van tientallen partijen, waaronder vastgoedfondsen, verzekeraars en pensioenfondsen. Kahn moest met een goed voorstel komen om de verhuurders te overtuigen. Waarom zouden ze immers niet voor een publiekstrekker als Primark kiezen in plaats van door te gaan met het stoffige V&D, dat al jaren niet meer winstgevend is?
• Diverse pandbazen wilden alleen instemmen met de plannen als Kahn ook verder zou gaan met hun kleinere vestigingen, in plaats van zich enkel te richten op de warenhuizen in de grote steden. Kahn kon dat echter niet zomaar doen, omdat zijn financiële plaatje daardoor in gevaar zou komen.
• Voor de doorstart was een behoorlijke smak geld nodig, bedoeld om de bedrijfsnaam, het hoofdkantoor en de huurcontracten over te nemen. Maar ook voor verbouwingen en achterstallig onderhoud van de vaak verouderde V&D-panden. Kahn kon dat niet uit eigen zak betalen. Hij deed een beroep op zijn huisbank ING, volgens hem de enige bank die met hem om tafel wilde.
• Maar ING ging niet zomaar overstag. De bank wilde dat Kahn zelf ook geld in de redding stak, namelijk zo'n 110 miljoen euro, melden ingewijden tegenover NRC Handelsblad. Dat vond Kahn echter te veel, aldus de krant. Hij dacht zelf aan een bedrag dat tientallen miljoenen lager lag.
• Dat gat overbruggen is uiteindelijk niet gelukt. De curatoren hebben nog gesproken met andere financiers en benaderden onder meer het fonds van de families Vroom en Dreesmann, aldus de NOS. Maar overeenstemming werd er niet bereikt.
• ING onderhandelde daarnaast nog met het ministerie van Economische Zaken. De bank wilde de helft van de lening afdekken met de zogenoemde Garantie Ondernemingsfinanciering. Daarbij staat de overheid garant voor 50 procent van een bedrijfslening. "Als de mogelijkheid er is, beschikt Economische Zaken over een breed instrumentarium aan (garantie)instrumenten om in perspectiefrijke situaties ondersteuning te bieden in de financiering van de activiteiten", zei minister Kamp dinsdag. "Helaas zijn de partijen er niet in geslaagd om gezamenlijk deze complexe puzzel van een doorstart te leggen."
• En dan is er nog Hudson's Bay, de Canadese warenhuisketen die buiten de curatoren om in gesprek was met diverse grote verhuurders. Het Noord-Amerikaanse concern deed vorig jaar overnames in België en Duitsland en zou ook in Nederland uit willen breiden. Maar Hudson's is alleen geïnteresseerd in de winkelpanden waarin nu nog V&D's zitten, niet in een doorstart van de winkelformule zelf. Volgens vastgoedadviseur Cushman & Wakefield, die de onderhandelingen voert namens meerdere verhuurders, willen de Canadezen ongeveer veertig vestigingen hebben. Hudson's wil ze verbouwen en er later een eigen winkelformule in onderbrengen. Kahn is niet te spreken over de strategie van Hudson's. De Canadezen hebben volgens hem de doorstart van V&D ondermijnd door op eigen houtje verhuurders te paaien, buiten de curatoren om.
• Speciale rol is ook weggelegd voor supermarktketen Jumbo, dat eind januari La Place opkocht uit de boedel van het failliete V&D en daardoor een belangrijke stem verwierf aan de onderhandelingstafel. Jumbo zou naar verluid een voorkeur hebben gehad voor Hudson's Bay. Door de internationale positie van Hudson’s zouden er meer kansen liggen om La Place in Duitsland en België te laten groeien.
• Betekent dit dan het einde van V&D? Ja, hoogstwaarschijnlijk wel. Al is er een vastgoedadviseur die er anders over denkt. Gijs Bessem, die vier verhuurders van V&D-panden bijstaat, zei dinsdag in Nieuwsuur dat de partijen nog altijd tot overeenstemming kunnen komen over een doorstart. Hij wees erop dat verhuurders van in totaal 55 panden afgelopen weken wilden meedenken over de plannen van Kahn. Dat zijn poging om V&D nieuw leven in te blazen is mislukt, schreef Bessem toe aan miscommunicatie en tijdsdruk. "We zitten heel dicht bij elkaar. We moeten gezamenlijk begrijpen waar we voor staan. We kunnen hier uitkomen." De curatoren van V&D concludeerden echter dat het niet mogelijk is om een doorstart te bewerkstelligen. Daardoor verliezen zo'n 8.000 werknemers van V&D en La Place hun baan.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl